Powrót do przepisów

wytrawne
Tarta dyniowa
Wytrawna tarta z dynią, szpinakiem, fetą i karmelizowaną cebulką
Składniki
- •350g mąki
- •160g masła
- •1 jajko
- •2 łyżki śmietany
- •szczypta soli
- •½ łyżeczki słodkiej papryki
- •250g szpinaku
- •4 ząbki czosnku
- •400g dyni hokkaido
- •2 cebule
- •2 łyżki cukru
- •1 jajko do zalewy
- •3 łyżki śmietany do zalewy
- •100g sera feta
Przygotowanie
- 1.Ciasto: Zagnieć wszystkie składniki, uformuj kulę i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy i nakłuj widelcem, piecz około 15 min.
- 2.Szpinak: Na łyżce oliwy podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
- 3.Dynia: Pokrój dynię na kawałki, upiecz do miękkości (ok. 25–30 min w 180°C), zblenduj na puree i dopraw.
- 4.Cebula: Pokrój cebulę w piórka, zeszklij na patelni, następnie dodaj cukier i smaż, aż się skarmelizuje.
- 5.Zalewa: Wymieszaj jajko, śmietanę i przyprawy.
- 6.Składanie: Na podpieczone ciasto wyłóż warstwę szpinaku, puree z dyni, karmelizowaną cebulkę i pokruszoną fetę. Całość zalej śmietankową zalewą i piecz 30 minut w 180°C.
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)