Powrót do przepisów

ciasta
Szarlotka z yuzu
Krucha szarlotka z jabłkami, gruszką i syropem yuzu
Składniki
- •400g mąki krupczatki
- •200g masła
- •50g cukru pudru
- •4 żółtka
- •1,5kg jabłek
- •2 łyżki syropu z yuzu
- •1 łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej
- •1 gruszka
- •1,5 łyżeczki cynamonu
- •1 łyżka cukru
Przygotowanie
- 1.Wyrabiaj zimne masło, mąkę, cukier puder i żółtka tylko do połączenia.
- 2.Z 2/3 ciasta rozwałkuj okrąg 27cm (z zapasem na brzegi), przełóż do foremki, schłódź 1h.
- 3.Z 1/3 ciasta rozwałkuj okrąg 25cm, pokrój w paski 3cm szerokości, schłódź 1h.
- 4.Skrób i pokrój jabłka w kostkę, praż 15 min, dodaj yuzu, cukier, budyń i cynamon. Dodaj świeżą gruszkę.
- 5.Nagrzej piekarnik do 180°C. Podpiecz spód 10-15 min.
- 6.Wyłóż jabłka, ułóż paski naprzemiennie. Piecz 40 min do złotego koloru.
- 7.Najlepiej z gałką lodów!
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)