Powrót do przepisów
Szarlotka z yuzu
ciasta

Szarlotka z yuzu

Krucha szarlotka z jabłkami, gruszką i syropem yuzu

Składniki

  • 400g mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 50g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1,5kg jabłek
  • 2 łyżki syropu z yuzu
  • 1 łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej
  • 1 gruszka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. 1.Wyrabiaj zimne masło, mąkę, cukier puder i żółtka tylko do połączenia.
  2. 2.Z 2/3 ciasta rozwałkuj okrąg 27cm (z zapasem na brzegi), przełóż do foremki, schłódź 1h.
  3. 3.Z 1/3 ciasta rozwałkuj okrąg 25cm, pokrój w paski 3cm szerokości, schłódź 1h.
  4. 4.Skrób i pokrój jabłka w kostkę, praż 15 min, dodaj yuzu, cukier, budyń i cynamon. Dodaj świeżą gruszkę.
  5. 5.Nagrzej piekarnik do 180°C. Podpiecz spód 10-15 min.
  6. 6.Wyłóż jabłka, ułóż paski naprzemiennie. Piecz 40 min do złotego koloru.
  7. 7.Najlepiej z gałką lodów!

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)