Powrót do przepisów
Sielski Świąteczny Tort
torty

Sielski Świąteczny Tort

Red Velvet z kremem piernikowym, chrupką z korzennych ciasteczek i domowymi powidłami śliwkowymi

Składniki

  • Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • ½ szklanki oleju
  • 200g cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cynamonu
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zaparzonej kawy
  • 2 łyżki czerwonego barwnika
  • Ważne: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • Krem:
  • 500g mascarpone
  • 500ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2x śmietan fix
  • Chrupka:
  • 60g masła
  • 70g ciasteczek korzennych
  • 100g białej czekolady
  • Nasączenie:
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • sok z ½ cytryny
  • Dodatkowo:
  • ulubione powidła (śliwkowe)
  • żurawina
  • pierniczki
  • gałązka rozmarynu do ozdoby

Przygotowanie

  1. 1.Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Maślankę mieszamy z barwnikiem. Mokre składniki (olej, sok z cytryny, kawa, maślanka z barwnikiem) mieszamy z masą.
  2. 2.W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąka, kakao, proszek, soda, cynamon, przyprawa do piernika), następnie dodajemy powoli do mokrych.
  3. 3.Gotową masę po równo przelewamy do trzech okrągłych foremek o średnicy 20cm. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min.
  4. 4.Chrupka: Wyłóż ciastka na ściereczce i rozbij na kawałeczki. Dodaj roztopione masło. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  5. 5.Na papierze do pieczenia obrysuj kółko o średnicy ok 16cm. Rozłóż ciasteczka z masłem i wylej roztopioną czekoladę. Włóż na ok 1h do zamrażalnika.
  6. 6.Nasączenie: Do ciepłej wody dodaj cytrynę i rozpuść cukier.
  7. 7.Krem: Ubij chwilę śmietankę, dodaj mascarpone i śmietan fix. Pod koniec dodaj cukier puder i przyprawę piernikową. Ubij na sztywno.
  8. 8.Składanie: Z pierwszej warstwy wydrąż środek zostawiając po bokach ok 1,5cm. Każdą warstwę nasącz delikatnie.
  9. 9.Do wydrążonego środka włóż chrupkę. Na górze wyłóż krem. Połóż drugą warstwę, wyłóż powidła i krem.
  10. 10.Na trzecią warstwę wyłóż pozostały krem, posyp pokruszonym ciastem, rozłóż ozdoby (żurawina, pierniczki, rozmaryn).

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)