Powrót do przepisów
Pistacjanki
babeczki

Pistacjanki

Drożdżowe bułeczki cynamonowe z kremem pistacjowym

Składniki

  • Ciasto:
  • 560g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 250ml mleka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 70g masła
  • 4 łyżki cynamonu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki kremu pistacjowego
  • Lukier:
  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Śmietanka 36% i 1 jajko do posmarowania
  • Posiekane pistacje do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1.Zaczyn: rozpuść drożdże w połowie mleka, dodaj 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. 2.Ciasto: wsyp resztę mąki i cukru, dodaj jajka, masło, sól i zaczyn. Wyrabiaj do gładkości. Przykryj, odstaw na godzinę.
  3. 3.Farsz: wymieszaj masło z cukrem i cynamonem.
  4. 4.Rozwałkuj ciasto na prostokąt, posmaruj farszem. Zwiń w rulon, pokrój na 10 kawałków.
  5. 5.Ułóż w naczyniu, wlej śmietankę między kawałki, posmaruj jajkiem.
  6. 6.Odstaw na 20 min, piecz w 180°C przez 25–35 minut.
  7. 7.Lukier: sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem pudrem, polej wystudzone bułeczki. Posyp pistacjami.

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)