Powrót do przepisów

ciasteczka
Matcha cookies
Ciasteczka matcha z białą czekoladą i kremem pistacjowym
Składniki
- •150g zimnego masła
- •130g cukru brązowego + 30g białego
- •2 jajka
- •300g mąki
- •1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- •1 łyżeczka sody
- •szczypta soli
- •1–2 łyżki matchy
- •200g białej czekolady
- •Krem pistacjowy (opcjonalnie)
Przygotowanie
- 1.Pokrój masło, zmiksuj z cukrem aż zrobi się miękkie i puszyste.
- 2.Wbij jajka i wymieszaj.
- 3.Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i matchę. Masa będzie gęsta – tak ma być.
- 4.Dorzuć posiekaną białą czekoladę i wymieszaj.
- 5.Uformuj kulki (ok. 160g każda). Opcjonalnie: przekrój i schowaj łyżeczkę kremu pistacjowego. Włóż na 20–30 minut do zamrażarki.
- 6.Piecz w 200°C przez około 15 minut.
- 7.Zostaw do ostygnięcia i delektuj się!
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)