Powrót do przepisów

wytrawne
Leczo dyniowe
Aromatyczne leczo z dynią, boczkiem i warzywami
Składniki
- •1 cebula
- •1 łodyga selera
- •250g dyni pokrojonej w kostkę
- •250g boczku (guanciale)
- •1 papryka
- •1 marchewka
- •1 łyżka bulionu ze słoiczka
- •Puszka pomidorów
- •330ml passaty pomidorowej
- •1 łyżeczka granulowanego czosnku
- •½ łyżeczki wędzonej papryki
- •½ łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
- 1.Wszystkie warzywa i boczek pokrój w kostkę (dynię pozbawiaj skórki).
- 2.W dużym garnku podsmaż cebulkę na oliwie, dodaj boczek i smaż do zarumienienia.
- 3.Dodaj pokrojonego selera i marchewkę, smaż przez 5-10 minut.
- 4.Dodaj paprykę i dynię, po chwili dodaj pomidory, passatę, bulion, czosnek i papryki.
- 5.Gotuj warzywa do miękkości. Smakuje najlepiej ze świeżo wypieczonym domowym chlebem!
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)