Powrót do przepisów
Cookiesy czekoladowe
ciasteczka

Cookiesy czekoladowe

Podwójnie czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Składniki

  • 150g zimnego masła
  • 130g cukru brązowego + 30g białego
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50g kakao
  • 200g czekolady mlecznej
  • 1–2 łyżki masła orzechowego
  • Nutella (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. 1.Pokrój zimne masło, dodaj cukier i miksuj aż zrobi się kremowe.
  2. 2.Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie wymieszaj.
  3. 3.Dodaj suche składniki, wymieszaj. Masa będzie gęsta.
  4. 4.Wrzuć posiekaną czekoladę i masło orzechowe.
  5. 5.Uformuj kulki po 160g, włóż do zamrażarki na 20–30 minut.
  6. 6.Opcjonalnie: przetnij kulkę, włóż łyżeczkę Nutelli, sklej.
  7. 7.Piekarnik: 200°C, 12–15 minut. Jeśli się nie rozpłyną, spłaszcz łyżką.
  8. 8.Wystudź – będą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku!

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)