Powrót do przepisów

chleby
Chleb dyniowy
Pszenny chleb z dodatkiem pulpy z dyni i kurkumy
Składniki
- •500g mąki 00
- •300ml wody
- •100g pulpy z dyni
- •7g drożdży suchych
- •1 łyżeczka soli
- •1 łyżeczka cukru
- •1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
- 1.Dzień 1: Przesiej mąkę do miski. Rozpuść drożdże w wodzie. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką przez 10 min.
- 2.Odstaw na godzinę, potem zacznij składanie chleba jak kopertę (możesz namoczyć ręce). Powtarzaj co pół godziny 3 razy.
- 3.Włóż ciasto do lodówki na 8-10h.
- 4.Dzień 2: Wyjmij ciasto z lodówki, ogrzewaj 2-3h.
- 5.Nagrzej piekarnik z naczyniem żaroodpornym do 230°C.
- 6.Zwiąż ciasto sznurkiem na 8 równych części.
- 7.Przełóż na papierze do nagrzanego naczynia, piecz pod przykryciem 20 min, potem odkryj i dopiec 20-30 min na złoty kolor.
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)