Powrót do przepisów
Chleb dyniowy
chleby

Chleb dyniowy

Pszenny chleb z dodatkiem pulpy z dyni i kurkumy

Składniki

  • 500g mąki 00
  • 300ml wody
  • 100g pulpy z dyni
  • 7g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

  1. 1.Dzień 1: Przesiej mąkę do miski. Rozpuść drożdże w wodzie. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką przez 10 min.
  2. 2.Odstaw na godzinę, potem zacznij składanie chleba jak kopertę (możesz namoczyć ręce). Powtarzaj co pół godziny 3 razy.
  3. 3.Włóż ciasto do lodówki na 8-10h.
  4. 4.Dzień 2: Wyjmij ciasto z lodówki, ogrzewaj 2-3h.
  5. 5.Nagrzej piekarnik z naczyniem żaroodpornym do 230°C.
  6. 6.Zwiąż ciasto sznurkiem na 8 równych części.
  7. 7.Przełóż na papierze do nagrzanego naczynia, piecz pod przykryciem 20 min, potem odkryj i dopiec 20-30 min na złoty kolor.

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)