Powrót do przepisów

babeczki
Bułeczki dyniowe
Puszyste drożdżowe bułeczki z puree z dyni i jabłkowym nadzieniem
Składniki
- •Ciasto:
- •480g mąki
- •2 jajka
- •70g cukru
- •150g puree z dyni
- •7g suchych drożdży
- •100ml mleka
- •65g masła
- •szczypta soli
- •kurkuma
- •Nadzienie:
- •800g jabłek
- •1/2 łyżeczki cynamonu
- •Posypka:
- •2 łyżki cukru
- •1/2 łyżeczki cynamonu
- •2 łyżki masła
- •Dodatkowo:
- •Sznurek kuchenny
- •3 laski cynamonu do ozdoby
Przygotowanie
- 1.Ciasto: wsyp mąkę, sól, kurkumę, cukier, jajka, mleko, puree dyniowe i drożdże. Wyrabiaj 15-20 min. Dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj 5 min. Odstaw na godzinę.
- 2.Formowanie: podziel na kulki po 105-110g. Zawiąż sznurek na 8 równych części. Piecz 20 min w 180°C.
- 3.Nadzienie: obierz jabłka, pokrój w kostkę, duś z cynamonem 10-15 min do konsystencji dżemu.
- 4.Posypka: wymieszaj cukier i cynamon. Rozpuść masło.
- 5.Dekorowanie: usuń sznurki, wydrąż wgłębienia. Wypełnij nadzieniem, posmaruj masłem, obtocz w cukrze z cynamonem. Dodaj laskę cynamonu!
Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)