Powrót do przepisów
Bułeczki dyniowe
babeczki

Bułeczki dyniowe

Puszyste drożdżowe bułeczki z puree z dyni i jabłkowym nadzieniem

Składniki

  • Ciasto:
  • 480g mąki
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 150g puree z dyni
  • 7g suchych drożdży
  • 100ml mleka
  • 65g masła
  • szczypta soli
  • kurkuma
  • Nadzienie:
  • 800g jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Posypka:
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • Sznurek kuchenny
  • 3 laski cynamonu do ozdoby

Przygotowanie

  1. 1.Ciasto: wsyp mąkę, sól, kurkumę, cukier, jajka, mleko, puree dyniowe i drożdże. Wyrabiaj 15-20 min. Dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj 5 min. Odstaw na godzinę.
  2. 2.Formowanie: podziel na kulki po 105-110g. Zawiąż sznurek na 8 równych części. Piecz 20 min w 180°C.
  3. 3.Nadzienie: obierz jabłka, pokrój w kostkę, duś z cynamonem 10-15 min do konsystencji dżemu.
  4. 4.Posypka: wymieszaj cukier i cynamon. Rozpuść masło.
  5. 5.Dekorowanie: usuń sznurki, wydrąż wgłębienia. Wypełnij nadzieniem, posmaruj masłem, obtocz w cukrze z cynamonem. Dodaj laskę cynamonu!

Smacznego! Podziel się swoją wersją na Instagramie i koniecznie oznacz @sielskie_babeczki :)